Tuesday, 30 July 2013

Yang Patah Tumbuh Hilang Berganti


Pada tarikh 26 Julai 2013 telah diadakan Majilis Perpisahan dan Meraikan Kedatangan Guru Baru
yang bertempat di Wawasan Inn, Sarikei. Majlis bermula seawal jam 7.00 malam dan dihadiri semua warga SK Nangan Meluan, Julau.

Majlis makan malam tersebut dimulakan dengan kata-kata aluan oleh  Guru Besar SK. Nanga Meluan iaitu Encik Thomas Legak Anak Benjamin Legak.

Seterusnya, ucapan oleh Cikgu Osman bin Anuar di mana beliau bakal berpindah dan meninggalkan SK Nanga Meluan, Julau ke SK Kampung Balan, Dalat. Beliau merupakan seorang guru yang amat berjasa dan telah memberi sepenuh komitmennya di dalam kerjayanya sebagai seorang guru.
Oleh itu, pemergian beliau amatlah dirasai oleh warga-warga SK Nanga Meluan.Guru Besar SK. Nanga Meluan memberikan ucapannya.
Guru-guru yang memeriahkan majlis

Pelbagai juadah yang terhidang untuk santapan para hadirin

Ibarat pepatah Melayu yang mengatakan Yang patah hilang berganti, tapi tidak akan sama dengan yang patah, dan hilang itu pasti berganti yang lain. Tetapi yang lain itu tidak semestinya sama dengan yang hilang.
Cikgu Osman terpaksa berpindah ke sekolah lain kerana kekangan-kekangan yang memaksa beliau untuk berada berdekatan dengan keluarga tercinta. Semoga Cikgu Osman bin Anuar akan meneruskan perjuangan murninya di SK Bayan, Dalat dalam mendidik anak bangsanya.

Cikgu Osman diberi penghormatan terakhir pada majlis perpisahan tersebut

Kepada Cikgu Osman bin Anuar, jasamu tetap kami kenang selamanya.

Hujan turun badan pun basah,
Batang galah haluan perahu,
Niat di hati tidak mahu berpisah,
Kehendak Allah siapa yang tahu.

Yang diraikan jua pada malam tersebut ialah guru-guru baru ke SK.Nanga Meluan.

 - Cikgu/Encik Khalid Sapian
- Melapor diri pada bulan Julai 2013
- Bertukar dari SK Long Loyang Tinjar, Miri ke SK Nanga Meluan, Julau.
Major course : Pendidikan Jasmani


- Cikgu/Puan Sharifah Aisyaton Syed Ghazali
- Melapor diri pada bulan Julai 2013
- Merupakan penempatan pertama beliau di SK Nanga Meluan.
- Menamatkan pengajian di IPGM Kampus Sultan Mizan, Besut, Terengganu
- Merupakan anak jati Terengganu
- Major course : Pengajian Sosial

Semoga dengan kedatangan guru-guru baru ke SK. Nanga Meluan kesini dapat memeriahkan dan merancakkan lagi prestasi sekolah ini dari segi akademik, mahupun kokurikulum.

THE CREW OF SK NANGA MELUAN.
-photoshoot after Dinner-
Tuesday, 23 July 2013

Laporan Aktivti 1Murid 1SukanProgram 1M 1S telah dijalankan pada 13.7.2013 di Sk Nanga Meluan. Program bermula sekitar jam 7. 30 pagi. Tujuan program ini diadakan untuk mendedahkan tentang kepentingan sukan kepada murid serta menambahkan ilmu pengetahuan tentang sukan/permainan. Pelbagai aktiviti telah dijalankan sepanjang hari. Guru, AKP dan murid-murid telah dibahagikan mengikut rumah sukan masing-masing. Berikut merupakan aktiviti yang telah diadakan :


1. Senamrobik
2. Nyanyian 1M 1S 
3. Tayangan video Olimpik
4. Pertandingan melukis logo Olimpik antara rumah sukan
5. Ceramah penubuhan AJK Kelab 
6. Bengkel Penubuhan AJK Kelab 
7. Demonstrasi Jenis-Jenis Permainan mengikut stesen 


Semua aktiviti yang dirancang berjalan dengan lancar. Penglibatan guru,AKP dan murid-murid amat memberangsangkan. Sebelum program berakhir ulasan dibuat oleh pengelola. Diharapkan program ini dapat membantu meningkatkan pengetahuan dan kesihatan warga sekolah.

Tuesday, 9 July 2013

Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah.


Sambutan hari guru pada 16 Mei setiap tahun merupakan satu majlis bagi memperingati dan menghargai jasa golongan pendidik kepada pembangunan negara khususnya dalam melahirkan modal insan yang berpengetahuan tinggi. Guru juga berperanan membentuk keseimbangan rohani, emosi dan intelek anak-anak supaya mereka dapat membesar menjadi insan yang berguna kepada keluarga,  masyarakat dan negara.

Walaupun disambut agak lewat, majlis sambutan hari guru peringkat sekolah SK Nanga Meluan tetap disambut dengan meriah. Sambutan yang disambut pada 3 Julai 2013 di Dewan Besar telah berlangsung dengan jayanya.
Persembahan Murid
Ucapan YDP PIBG, En. Nabau Laja
Persembahan Nyanyian Guru
Seawal jam 0730 pagi, semua guru, AKP dan murid sudah berkumpul di Dewan Besar Nanga Meluan. Pada pukul 0800 pagi, ketibaan tetamu jemputan iaitu Pegawai Waran II (B) Encik Nabau ak Laja iaitu selaku YDP PIBG SK Nanga Meluan, bersama dua orang Exco PIBG iaitu Tuai Rumah Engkulau (Rh. Engkulau, Wong Besi Api) dan Encik Enting Ak Usit (Rh Lunggek, Bilat).
Majlis sambutan bermula dengan nyanyian lagu Negaraku. Disusuli dengan ucapan perasmian oleh Guru Besar, ucapan YDP PIBG dan ucapan dari Ketua Murid. Majlis pada pagi itu juga diserikan dengan beberapa persembahan murid seperti deklamasi sajak, persembahan tarian dan nyanyian serta persembahan lakonan. Majlis diteruskan dengan nyanyian lagu Kami Guru Malaysia, bacaan ikrar guru. Simbolik sambutan pada pagi itu ialah acara memotong Kek Hari Guru. Selepas itu, sambutan diteruskan dengan acara Pertukaran Hadiah.
Anugerah Khas Hari Guru 2013
Upacara Memotong Kek
Majlis sambutan pada tahun ini menyaksikan penyampaian anugerah khas bagi guru-guru yang telah banyak berjasa kepada sekolah. Anugerah tersebut ialah Anugerah Guru Inovatif, Anugerah Guru Sukan, Anugerah Guru Akademik. Anugerah ini diharap dapat memberi inspirasi kepada guru-guru bersesuaian dengan tema  Guru Malaysia: 1Agenda 1Aspirasi.
Acara Pertukaran Hadiah
Kemudian, majlis diteruskan lagi dengan sesi bergambar dan jamuan ringan. Pada pukul 1200 tengah hari majlis sambutan berhenti rehat sebelum disambung semula pada pukul 0230 petang untuk acara sukaneka.
Sukaneka: Membina Menara Tin
Acara sukaneka pada petang tersebut begitu meriah dengan pelbagai acara yang menarik telah dirancang yang melibatkan penyertaan semua guru, AKP dan murid. Antaranya ialah Memancing Botol, Jaringan Gol, Bola & Kayu, Membina Menara Tin, Lari Kepit Tin dan Batak Lampung.
Ternyata keseronokan dan kemeriahan acara sukaneka tersebut telah memupuk semangat kesukanan dan semangat juang yang tinggi dalam kalangan semua warga SK Nanga Meluan. Acara sukaneka tersebut tamat sekitar jam 6.30 petang iaitu sebaik sahaja tamat majlis penyampaian hadiah kepada pemenang.
Sekian, Selamat Hari Guru. Gayu Guru Gerai Nyamai 2013.

Monday, 8 July 2013

Guru Maut Ditembak depan Sekolah


BACHOK 8 Julai - Seorang guru penolong kanan maut ditembak sebanyak tiga das dari jarak dekat ketika baru keluar dari Sekolah Kebangsaan (SK) Beris Panchor dekat sini hari ini, yang dipercayai kerana masalah hutang.

Dalam kejadian pukul 1.40 petang, mangsa, Hashim Mat Zain, 43, dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kampung Tok Dosoh, dekat sini selepas selesai menjalankan tugas di sekolah tersebut.
Bagaimanapun ketika tiba di satu persimpangan kira-kira 50 meter dari pintu pagar sekolah, mangsa yang juga guru penolong kanan hal ehwal murid sekolah itu ditembak dari jarak dekat dipercayai oleh seorang lelaki bermotosikal.

Wednesday, 3 July 2013

Bulan Sains & Matematik 2013


Panitia Sains & Panitia Matematik SK Nanga Meluan sekali lagi bergabung tenaga untuk menganjurkan Bulan Matematik & Sains 2013 yang telah dilancarkan dengan rasminya pada 1 Julai 2013 yang lalu. Majlis perasmian oleh Guru Besar SK Nanga Meluan, Encik Thomas Legak telah menarik minat murid-murid kerana gimik pelancarannya yang kreatif. Sekaligus membuatkan para murid begitu teruja untuk menyertai pelbagai acara yang telah dirancang sepanjang Bulan Sains & Matematik berlangsung.
Antara aktivti dan program yang telah dirancang sepanjang Bulan Sains & Matematik ialah Menyemai Biji Benih Kacang Hijau, Kira Cepat,  Kreatif Sifir, Rotor Copter, Batak Lampung, Pertandingan Mencipta Payung Terjun, Membina Menara, Bola dan Kayu, Cari dan Gabung, Pancing Tin Jawab Soalan dan Kuiz Sains & Matematik.
Menurut Pengerusi Bulan Sains & Matematik, Encik Raymond David Mawi, pelbagai program menarik yang telah dirancang itu bertujuan untuk menarik minat murid dalam bidang Sains & Matematik. Sekaligus memupuk minat murid untuk mempelajari kedua-dua subjek tersebut supaya pencapaian murid-murid dalam subjek Sains & Matematik dapat dipertingkatkan.
Moga dengan pelancaran Bulan Sains & Matematik ini dapat membantu pihak sekolah untuk meningkatkan pencapaian murid-murid dalam peperiksaan khususnya dalam UPSR yang bakal menjelma. Sekian.

*p/s - gambar aktiviti akan dimasukkan kemudian.